Onlangs kwam ik op een website van een stomerij de volgende zin tegen: “Draagt u uw pak regelmatig, dan is een goede vuistregel om het elke twee à drie weken te laten stomen”. Ik schrok mij werkelijk waar een hoedje! Doe het vooral niet. Ik zal je middels deze blog het tegenovergestelde adviseren.

Allereerst, begrijp mij niet verkeerd: bij flinke vlekken in je (maat)kostuum, dan kan het niet anders en ga je inderdaad naar een stomerij. Een pak heeft vrijwel altijd het etiket chemisch reinigen, dus de stomerij. Wat mij echter opvalt is dat veel mannen ook regelmatig naar de stomerij gaan om de boel ‘even lekker op te frissen’. Daar gaan mijn haren van overeind staan. Het pak wordt tenslotte niet gestoomd of opgefrist, maar - zoals net beschreven - chemisch gereinigd. 

De volgende bekentenis klinkt vies, maar de meesten die mij kennen weten gelukkig dat ik juist verzorgd en van de hygiëne ben: ik ben al meer dan 10 jaar niet meer bij een stomerij geweest. In die tijd heb ik toch regelmatig een pak gedragen. Als je je shirts, sokken of onderbroek niet wast of reinigt kunnen we wel zeggen dat dat vies is, maar een pak niet chemisch laten reinigen behoort niet tot die categorie. 

Wat is de truc? Een mooi scheerwol maatpak van Mr. Six reinigt zichzelf, ja dat lees je inderdaad goed. Wol is een eiwit, wat qua structuur makkelijk hersteld bij rust en wat zich ook onder de juiste condities prima zelf reinigt en waar dus geen bacteriën in gaan nestelen. Een mooi maatpak, wat nooit twee keer achter elkaar gedragen wordt, kun je na een (werk)dag prima ’s nachts buiten hangen of in de badkamer na het douchen. De vochtigheid doet voor wol wonderen en als je het daarna met voldoende ruimte in de kast terughangt is het voor later in de week en liever nog de volgende week weer helemaal schoon en in topconditie.

Maar… ik ken je dilemma: een veel voorkomend probleem is dat mannen klagen over de vouw die uit de pantalon gaat. Dus gaat men toch weer naar de stomerij, vaak ook zonder de rest (colbert en eventueel gilet). Als je dan al gaat, dan compleet. Dit om kleurverschil te voorkomen. Toch kan ook dit anders. De vouw weer strak krijgen kan (thuis of bij de stomerij) simpelweg met een elektrische broekenpers. Dat is toch echt wat anders dan chemisch reinigen. Dat is overigens ook wat anders dan de pantalon thuis even strijken! Dit levert gegarandeerd glimmende plekken op en zeg dan maar dag tegen je maatpak. Ook Mr. Six kan dan weinig meer voor je doen. Wat ook helpt is natuurlijk om veel af te wisselen of een 2e pantalon bij een maatpak mee bestellen. Betaalt zich altijd terug.
 
Moet het dan toch een keer echt gebeuren, let dan wel op naar welke stomerij je gaat. Vaak zijn de wat kleinere gespecialiseerde (familie)bedrijven beter dan de grote ketens, die bijvoorbeeld in supermarkten te vinden zijn (als afgeefpunt). Daarnaast krijg je bijna altijd je kostuum van de stomerij terug op een ijzeren hanger. Let dus op of je je mooie hanger inlevert en verwijder die ijzeren hanger direct bij het thuiskomen. Een dun ijzer hangertje betekent vormverlies op de schouderkoppen, ja ook na een tijdje bij een luxe Mr. Six maatpak.

Tot slot een belangrijk weetje, gezien veel van mijn klanten voor echte parelmoer knopen kiezen: indien deze niet worden afgeplakt bij de stomerij, met bijvoorbeeld zilverfolie, barsten ze stuk! Uiteraard weet en herkent een goede stomerij dit… maar je kunt ze er beter maar even op wijzen.

Geniet (meer) van je pakken!

Björn